HISTORIA PIZZY

ikona-mail
ikona-fb

Sięgając do korzeni powstania pizzy cofamy się do starożytności. Okazuje się, że to Egipcjanie są winni „całemu zamieszaniu”, gdyż to w ich kuchni istniała potrawa, którą można nazwać pierwowzorem pizzy. Był to rodzaj okrągłego i cienkiego chleba, który stanowił podstawę wyżywienia ludności tej niezwykłej cywilizacji. Do jego wypiekania służyły specjalne piece, do których wkładano przygotowane ciasto dopiero po ich uprzednim, mocnym rozgrzaniu.

Eksperci twierdzą, że potrawę w rodzaju pizzy podawali także starożytni Grecy. W ich wersji kulinarnej był to płaski chlebek posmarowany oliwą, czosnkiem oraz posypany ziołami. W ten sposób stołowali się później także Etruskowie oraz Rzymianie.

Dużo później, bo w XVI wieku podobne ciasto bez dodatków podawano włoskim biedakom, których nie było stać na zakup innego pożywienia. Z powodu braku dodatków ciasto nie należało zapewne ani do zbytnio smacznych, ani zbytnio sycących.

Dopiero w XVII wieku zostało ono docenione przez wyższe klasy społeczne, a to wszystko za sprawą pomidorów, które w tym okresie zaczęto masowo importować z Ameryki do Europy. Wzbogacony pomidorami smak potrawy przypadł go gustu wielu ludziom i był to początek błyskotliwej kariery pizzy.

Najbardziej znaczącym w historii pizzy jest rok 1899, kiedy to królowa Małgorzata z dynastii Sabaudzkiej, postanowiła odwiedzić Rafała Esposito. Był on w owym okresie najbardziej znaną osobą w Neapolu, a to za sprawą przygotowywanych przez niego wyśmienitych pizz. Królowa wyraziła chęć spróbowania przyrządzonej przez Esposito smakowitości i zaszczyciła go swoją wizytą. Z tej okazji przygotował on specjalnie dla niej trójkolorową pizzę w barwach włoskiej flagi. Zielony był zrobiony z bazylii, biały z mozzarelli, a czerwony z pomidorów. Na jej cześć nazwał pizzę „Margherita”, co po włosku oznacza Małgorzata. Od tego czasu pizza zaczęła podbijać cały świat i ciężko znaleźć kraj na świecie, w którym nie znajduje się choćby jedna włoska restauracja. Bardziej ekonomiczną wersję pizzy sprzedają przedrożone bary i budki lecz pizza w nich serwowana, niestety często ma z tą oryginalną potrawą jedynie wspólną nazwę. Należałoby zaznaczyć, że poszczególne regiony Włoch specjalizują się w robieniu różnych rodzajów pizz o różnych smakach. Przykładem jest Lazio, którego stolicą jest Rzym, tu specyficzną jest Quatro stagioni – pizza podzielona na cztery kawałki, z których na każdym leżą inne dodatki (wersja przeznaczona dla osób, których towarzysz ma inne upodobania kulinarne). Na Sycylii furorę robi pizza z czarnymi oliwkami, natomiast na Sardynii podaje się pizzę z karczochami (dla tych co nie znają – trudne do opisania warzywo, charakterystyczne dla świata śródziemnomorskiego… właściwie trochę przypomina w wyglądzie i smaku brukselkę). Z kolei w Trydencie największą popularnością cieszy się prosta pizza z grzybami, a w Apulii udekorowana wykwintnie owocami morza.

My też jesteśmy zafascynowani włoską pizzą i staramy się ją przygotowywać w sposób jak najbardziej zbliżony do oryginału. Chrupiące i pełne aromatu ciasto w piecu opalanym drewnem to podstawa naszych pizz, które wzbogacamy różnymi włoskimi dodatkami najwyższej jakości.

Powrót